Kazahstanul majoreaza cu 85% taxa pe exporturile petroliere

Guvernul kazah a anuntat joi ca va majora taxa pentru exporturile de petrol cu 85 de procente, pana la 203,8 dolari pe tona, incepand de la data de 13 octombrie 2008, transmite RIA Novosti, conform AGERPRES.La data de 17 mai anul curent taxa pentru exporturile de petrol a fost stabilita la 109,9 dolari pe tona, avand in vedere un pret al petrolului de 714 dolari pe tona (aproximativ 87 de dolari per baril). Guvernul de la Astana sustine ca masura de majorare a taxei va asigura stabilitatea aprovizionarii cu petrol a rafinariilor din Kazahstan si, in plus, va aduce la bugetul national peste un miliard de dolari.

Anul trecut, Kazahstanul a produs 67 milioane tone de titei si gaz condensat si a exportat pe pietele mondiale o cantitate de 60 milioane tone de titei. Pentru acest an Kazahstanul vrea sa-si majoreze productia petroliera cu 4,5 procente in 2008, comparativ cu 2007, pana la 70 milioane tone de titei si gaz condensat. Kazahstanul este al doilea mare producator de titei din fosta URSS, dupa Rusia. Obiectivul autoritatilor de la Astana este ca, in anul 2015, sa se situeze intre primii zece mari producatori de petrol din lume. Kazahstanul detine rezerve dovedite de hidrocarburi de 4,8 miliarde tone, aproximativ trei procente din rezervele mondiale.

In luna august 2007, compania kazaha de petrol si gaze KazMunaiGaz a semnat un acord de achizitie de actiuni cu Rompetrol Holding SA (Elvetia) pentru 75 la suta din titlurile companiei olandeze The Rompetrol Group. intregul grup Rompetrol este evaluat de auditori la 3,6 miliarde dolari, valoarea estimata a tranzactiei de vanzare a celor 75 la suta din actiunile grupului fiind calculata estimativ la 2,7 miliarde dolari.

KazMunaiGaz este o companie petroliera integrata de petrol si gaze naturale detinuta in intregime de stat, cu subsidiare in explorarea si productia de petrol (KMG EP), transportul de petrol (KazTransOil -KTO- ), transportul si distributia de gaze naturale (KazTransGas ) si marketingul de titei si produse petroliere (TH KMG). KazMunaiGaz, prin subsidiara KMG EP, este al doilea producator de titei brut din Kazahstan, dupa Tengizchevroil, si este responsabila pentru majoritatea exporturilor de petrol ale Kazahstanului prin subsidiara KTO si totalitatea exporturilor de gaze naturale ale Kazahstanului prin subsidiara KTG.

Cuvinte cheie: